Warmtepomp werking
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt gratis warmte uit de buitenlucht, de grond of het water. Deze warmte wordt door een compressor ‘verpompt’ van lage naar hoge temperatuur, vandaar de naam. Deze compressor verbruikt een klein beetje elektriciteit.
Een warmtepomp werkt zoals een koelkast. Binnen in de koelkast wordt warmte onttrokken en is het koud. Buiten de koelkast wordt de onttrokken warmte afgegeven en is het warmer.
Verandert mijn wooncomfort?
Net zo behaaglijk als met een cv-ketel. Het regelgedrag is wel anders; even snel de temperatuur verhogen, zoals met een cv-ketel, is niet mogelijk. Het is daarom belangrijk om de temperatuur constant te houden.
Wat is een hybride warmtepomp?
Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een ander apparaat voor warmteopwekking. Meestal een cv-ketel.
Kan een warmtepomp ook koelen?
Ja, een warmtepomp kan koelen maar dit gebeurt in de praktijk nauwelijks omdat de kosten van de aanpassingen vaak hoger liggen dan die voor de warmtepomp zelf. Daarnaast verbruikt een warmtepomp tijdens het koelen veel stroom waardoor de mogelijke besparingen teniet worden gedaan.
Maakt een warmtepomp veel geluid?
Alle Remeha warmtepompen zijn ontworpen om zoveel mogelijk geluidshinder tegen te gaan. Uiteraard is een kundige installatie door een betrouwbare installateur ook belangrijk om geluidshinder te voorkomen.
Werkt een warmtepomp ook in de winter?
Warmtepompen werken ook in de winter, maar hebben dan minder capaciteit. Bij buitentemperaturen vanaf 2 graden kunnen ze zichzelf zelfs uitschakelen.
Daarom hebben warmtepompen een back-up-voorziening. Bij een hybride toepassing wordt de warmtepomp ondersteund door de cv-ketel.