Rookgasafvoer vervangen
Met de invoering van de Gasketelwet zijn de regels omtrent het werken met cv-ketels strenger geworden. Omdat er wordt gewerkt met schadelijke stoffen waaronder koolmonoxide moet iedere installateur in het bezit zijn van het bewijs van Vakmanschap CO.
Daarnaast zijn ook de richtlijnen voor de gehele installatie aangescherpt. Zo moet een rookgasafvoer in bijna alle gevallen worden vervangen en op de juiste manier worden gebeugeld. Alles om de veiligheid van de installatie te waarborgen en onnodige ongelukken te voorkomen
Wat is een rookgasafvoer?
Een cv-ketel verbrand gas waardoor warmte vrijkomt dat wordt gebruikt voor het opwarmen van het water in je cv-installatie. Dit water wordt vervolgens rondgepompt en komt terecht in je radiatoren of wordt gebruikt om te douchen. Tijdens het verbranden van aardgas komen er rookgassen vrij.
Deze stoffen zijn zeer schadelijk en kunnen giftig zijn. De rookgasafvoer is het onderdeel van de cv-installatie die ervoor zorgt dat de gassen die vrijkomen bij de verbranding naar buiten worden afgevoerd en niet in de woning blijven hangen.
Koolmonoxide
Tijdens dit proces gebeurt het wel eens voor dat wanneer er te weinig zuurstof bij de verbranding aanwezig is dat het aardgas niet volledig verbrand. Hierdoor komt er koolmonoxide vrij. Koolmonoxide is een zeer giftig gas waar je vervelende klachten van krijgt en die in grote mate ook dodelijk kan zijn. Dat is dan ook de reden dat de regels zo zijn aangescherpt.
Het gebeurt regelmatig dat er koolmonoxide vrijkomt maar vaak in zeer kleine hoeveelheden. Deze zijn niet schadelijk en met een goed werkende rookgasafvoer wordt dit netjes naar buiten worden afgevoerd zonder dat we daar iets van merken.
Omdat je koolmonoxide niet kan ruiken, proeven of zien is het erg lastig om deze giftige stof waar te nemen. Dat is dan ook de reden dat er over het algemeen wordt aangeraden om een koolmonoxide melder bij de cv-ketel te plaatsen. Dit voor de veiligheid.
We onderscheiden over het algemeen twee verschillende soorten rookgasafvoeren, de parallelle en de concentrische rookgasafvoer.
Parallelle rookgasafvoer
Concentrische rookgasafvoer
Deze schadelijke gassen worden via de schone lucht buis de cv-ketel ingezogen welke een melder heeft ingebouwd die deze gassen herkend en bij detectie direct de cv-ketel uitschakelt. Vervolgens wordt er een foutmelding weergegeven waardoor de installateur direct ziet wat het probleem is.
Wat kost een nieuwe rookgasafvoer?
Bij vervanging van het rookgas is de meerprijs voor een standaard situatie € 165,-. Hierbij gaat de doorvoer boven de cv-ketel, rechtstreeks binnen een meter, door het dak of muur naar buiten. Is dit niet het geval of loopt het rookgas via meerdere verdiepingen omhoog, dan zal er tijdig een aparte offerte worden gemaakt.